ALLERGIAVIIKKO 9.-15.4

Huhtikuu on perinteisesti allergiakauden aloitus ja kuten joka vuosi, niin tänäkin vuonna vietämme valtakunnallista Allergiaviikkoa myös täällä Koivu Apteekissa. Tähän aikaan keväästä, kun lumet ovat jo pitkälti sulaneet asfalttipinnoitetuilta teiltä, on katupölyn määrä ilmassa melkoinen. Katupöly pahentaa merkittävästi astmaatikkojen ja allergiasta kärsivien oireita. Tänään Tampereen seudun ilmanlaatu on vaihdellut tyydyttävästä erittäin huonoon, mikä meillä apteekilla näkyy hengityssuojaimien lisäntyneenä kysyntänä.

Katupölyn aiheuttamiin hengitystieongelmiin ei pystytä paljoakaan puuttumaan lääkityksellä, mutta onneksi niihin on aivan mainio lääkkeetön keino: Suolavesi! Nenän limakalvojen suolavesihiihtelulla saadaan sekä poistettua pienhiukkasia sekä kosteutettua limakalvoja samaan aikaan. Lisäksi, vaikka sinulla olisi jo lääkitys siitepölyn aiheuttamiin oireisiisi, on huuhtelusta hyötyä: Huuhtelun jälkeen myös allergianenäsumutteet imeytyvät ja siten tehoavat paremmin.

Suolahuuhtelun voi toteuttaa nenäkannulla, jota myös leikkisästi sarvikuonoksi kutsutaan. Jos se harjoittelusta huolimatta ei tunnu olevan niin helppo ottaa osaksi päivärutiineita, on markkinoilla myös ponneaineen avulla toimiva suihke, jolla saadaan aikaan hyvä huuhtelutulos. Physiomer-suihkeen baby-versiota voi käyttää jo syntymästä lähtien, yli 2-vuotiaille ja sitä isommille tukkoisille nenille taas on olemassa napakammin suihkuttava pullo. Pienet lapset, joitka eivät osaa vielä niistää, hyötyvät suolahuuhtelun jälkeen Baby-Vac pölynimuriin liitettävästä nenäimurista.

Suolahuuhtelu auttaa nenän alueen tukkoisuuteen, mutta luonnollisesti alempien hengitysteiden vaivoja sillä on hankala helpottaa. Niihin voi saada apua WellO2 -Hengitysharjoituslaitteesta, joka avaa ja kosteuttaa hengitysteitä sekä vahvistaa hengityslihaksia. Laitteesta meillä on tehty ihan oma blogikirjoituskin. Jos haluat lisätietoja, löydät niitä täältä.

Tiesitkö, että hengitettynä suola itsessään vähentää keuhkoputkien yliärtyvyyttä ja lisää liman nousua. tähän perustuvat mm. keuhkosairauksien hoitoon käytettävät suolahuoneet. Apteekissa meillä ei suolahuonetta ole, mutta suolapiippuja kylläkin. Sellaisen kautta hengitettessä pieniä hienojakoisia suolahiukkasia kulkeutuu keuhkoihin. Suolahoitoa voi kokeilla helpottamaan oireita, jos kärsit pitkittyneestä yskästä ja olet keskustellut vaivan syystä lääkärisi kanssa.

Allergiaviikolla esillä ovat myös iho-ongelmat. Allerginen ja herkkä iho kaipaa erityistä hoitoa. Jos tuntuu siltä, että pelkät kosteuttavat tai rasvaiset perusvoiteet eivät aina riitä, tule käymään jutulla meilä Koivu Apteekissa tai Teiskon apteekissa, niin etsimme apua kutinaan, rikkoutumiin tai ihottumaan. Meillä on niin Allergia- ja Astmaliiton suosittelemia erityisen herkän ihon hoitotuotteita kuin mahdollisimman vähän raaka-aineita sisältäviä luonnon raaka-aineisiin perustuvia ihonhoitotuotteita. Hyllystämme löytyy sellaisia voiteitakin, jotka ovat niin puhtaita ja luonnonmukaisia, että niitä voisi vaikka syödä. Mausta tosin en mene takuuseen ;).

Lopuksi se allergialääkitys. Se kannattaa aloittaa ajoissa, mieluiten jo vähän ennen kuin siitepölykautta ja oireiden alkamista. Kysy meiltä paikan päällä neuvot juuri oikean  ja sinulle sopivan lääkityksen valintaan.

Pölyistä huolimatta, ihanaa kevättä!