Apteekkitoimintaa poikkeusoloissa

Kun kauppakeskukset, kuntosalit ja ravintolat ovat hiljentyneet, ovat apteekit olleet kovilla poikkeuksellisen kysyntäpiikin vuoksi. On ymmärrettävää, että terveyden alan ammattilaisten puheille tullaan silloin, kun koko maassa vallitsee poikkeustilanne ja on huoli omasta ja läheisten terveydestä.

Kukaan lehtiä tai digitaalista mediaa seuraava ei ole varmaan voinut välttyä vessapaperivitseiltä! Samoin kuin jauhelihaa ja ruokakaapin kuivatavarahyllyä, on moni täydentänyt myös kotilääkekaapin varastoja. Suomessa on runsaasti lääkkeitä, mutta kysyntä on ollut jo viikon ajan valtavaa. Apteekin itsehoitopuolen hyllyissä saattaakin olla joitakin puutteita tällä hetkellä. Erityisesti kipu- ja särkylääkehyllyillä on ollut vipinää, ja Fimea onkin ohjeistanut apteekkeja myymään vain yhden pakkauksen aikuisille ja yhden lapsille tarkoitettua kipulääkettä asiakasta kohden. Näin varmistetaan, että lääkkeiden saatavuus pysyy jatkossakin hyvänä. Käsidesiä kysytään edelleen, sitäkin on saatu pieniä eriä apteekkiin satunnaisesti.

Reseptilääkkeiden saatavuus on lääkejakelussa etusijalla ja niitä saamme lääketukuista päivittäin. Mitään tarvetta hamstraamiseen ei ole, ja Sosiaali- ja terveysministeriö onkin torstaina päätöksellään rajoittanut, että reseptilääkkeitä, olivatpa ne sitten korvattuja tai ei, voi tällä hetkellä ostaa korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän.

Apteekkityötä tehdään nyt poikkeuksissa oloissa. Etätyömahdollisuutta ei tällä alalla ole, vaan kaikki työntekijämme varmistavat, että lääkejakelu sujuu mahdollisimman sujuvasti. Asiakasmäärät ovat suuria, mutta samaan aikaan työtä tehdään monista syistä johtuen pienemmällä määrällä työntekijöitä kuin tavallisesti. Silloin, jos kassalle tai reseptintoimitukseen muodostuu jonoa on hyvä muistaa, että apteekissa varsinaisesti näkyvien asiakkaiden lisäksi toimitamme lääkkeitä hoitokoteihin heille, jotka eivät enää itse kykene huolehtimaan omista ostoksistaan sekä kuljetamme riskiryhmiin kuuluville asiakkaille lääkkeitä kotiin.

Suojelemme asiakkaitamme, emmekä tule flunssaisina töihin. Suojele sinäkin meitä, äläkä tule apteekkiin flunssaisena, vaan pyydä jotakuta toista asioimaan puolestasi tai tilaa lääkkeet verkosta. Kun asioit itse, muista pitää turvallinen etäisyys niin toisiin asiakkaisiin kuin meihin apteekin työntekijöihinkin. Mahdolliset tuotepuutteet eivät ole meistäkään mukavia, ja voit luottaa siihen, että teemme kaikkemme, että ne olisivat mahdollisimman pieniä ja lyhytaikaisia. Kysy, niin yleensä löydämme jonkin toisen vastaavan valmisteen kaipaamasi tilalle.

Siispä, pidetään huolta toisistamme ja pysytään terveinä

toivovat asiantuntijasi Koivu Apteekista