Heinikossa vaanii vaara

Kesä on saapunut ja heinikot tienvarsilla ja metsissä ovat kasvaneet täyteen mittaansa. Täällä apteekissa näemme selkeästi, miten nopeasti punkit ovat vallanneet myös Pirkanmaan alueen. Vielä joitakin vuosia sitten aihe tuntui koskettavan vain rannikon aukkaita tai siellä lomailevia, mutta vuosi vuodelta punkit valtaavat pinta-alaa aina vain pohjoisemmassa. Tässä Koivistonkylän lähialueilla koiranulkoiluttajat irroittavat lemmikeistään punkkeja päivittäin, ja luonnossa liikkujien ja heinikossa leikkivien lasten iho on syytä tarkistaa joka ilta, ettei kyytiin ole kiinnittynyt pientä salamatkustajaa.

MIKSI PUNKEISTA VAROITELLAAN?

Punkit levittävät pääasiallisesti kahta tautia, borrelioosia ja TBE:tä eli puutiaisaivotulehdusta. Borrelioosi on huomattavasti yleisempi kuin puutiaisaivotulehdus, mutta myös puutiaisaivotulehdustapausten määrä on viime vuosina kasvanut.

Borrelioosissa tartunnan aiheuttajan siirtyminen punkista ihmiseen kestää yleensä 1−2 vuorokautta. Näin ollen huolellinen, päivittäinen punkkisyyni voi estää tartunnan saamisen. Sen sijaan TBE-virus tarttuu jo muutamassa minuutissa, eli käytännössä lähes heti, kun virusta kantava punkki puree. Siksi punkkisyynistä ei välttämättä ole apua puutiaisaivotulehdukselta suojautumisessa. Sama punkki voi kantaa sekä borreliabakteeria että TBE-virusta. Puutiaisaivotulehdukselta suojautumiseen on olemassa rokote, jonka ottamista suositellaan, jos oleilee paljon riskialueilla, joita ovat eritoten rannikkoseudut ja saaristo, Ahvenanmaa sekä esimerkiksi Kokkola, Simo ja Lappeenranta. Rokotteesta voit kysyä lisää terveydenhoitoalan ammattilaisilta joko terveysasemaltasi tai meiltä apteekista.

ENTÄ JOS PUNKKI PUREE?

Pelkkä punkin purema ei normaalisti aiheuta toimenpiteitä. Jos punkki on edelleen kiinni ihossa, se pitää poistaa heti. Tässä auttavat teräväkärkiset punkkipinsetit. Puremakohtaa on kuitenkin hyvä tarkkailla muutaman viikon ajan pureman jälkeen. Jos ihossa punkinpureman kohdalla näkyy vielä viikon kuluttua puremasta läpimitaltaan yli 5 sentin ihottuma tai alueelle ilmestyy kasvavia ihottumia, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Täältä löytyy paljon lisätietoa, sekä video, jossa opastetaan miten punkki kannattaa oikeaoppisesti irrottaa. Punkkiin pyritään tarttumaan mahdollisimman läheltä kiinnittymiskohtaa ja se on hyvä irrottaa vetämällä suoraa ylöspäin. Puremakohdan ja pinsetit voi tämän jälkeen puhdistaa haavojenpuhdistusaineella. Jos borrelioosi miettyttää, säilytä punkki, niin voit testata kantoiko se borreliabakteeria kätevällä apteekista saatavalla kotitestillä!

KOIVU APTEEKIN PUNKKIVINKIT PÄHKINÄNKUORESSA

  • Tarkista iho päivittäin. Tutki erityisellä tarkkuudella taipeet, korvantaustat ja päänahka
  • Lääkekappiin kannattaa hankkia punkkipinsetit, -rauta, tai -lasso jo etukäteen.
  • Tutki lemmikkieläimesi päivittäin, apunasi on lemmikeille tarkoitetut punkkikarkoitteet joita saat apteekista. Älä päästä lemmikkejä sänkyysi
  • Pukeudu vaaleisiin, pitkähihaisiin ja pitkälahkeisiin vaatteisiin liikkuessasi luonnossa. Vaaleista vaatteista punkin huomaa helpommin. Paras tapa on vetää korkeavartiset sukat housunlahkeiden päälle.
  • Muista, että punkit liikkuvat myös varhain keväällä ja myöhään syksyllä.

Mutta ennen kaikkea, muista nauttia kesästä!