Hengitysharjoituslaitteesta apua hengityselinten sairauksiin, flunssan oireisiin sekä stressiin

Kuopiolaisessa yhtiössä kehitetty WellO2-hengitysharjoituslaite avaa hengitysteitä ja vahvistaa hengityslihaksia. Laite tuo helpotusta pinnallisesti hengittäville, mutta harjoittelusta hyötyvät myös urheilevat, ikääntyvät ja äänityöläiset.

Stressi saa ihmiset hengittämään pinnallisesti, mikä johtuu autonomisen hermoston ylikierroksesta ja sykkeen kohoamisesta. Kiireisen arjen vastapainoksi ihmisille suositellaan rentouttavaa tekemistä, joka laskee sykettä ja auttaa kehoa palautumaan stressitilasta. Hengitysharjoittelu saa hapen kiertämään ja sykkeen laskemaan, minkä vuoksi se helpottaa stressin oireita.

Hengitysharjoittelu ohjaa myös hengittämään oikein rintakehän lihaksilla, pallealla ja lantionpohjan syvillä lihaksilla. Stressaantunut ihminen hengittää pinnallisesti vain rintakehän keskialueella pitäen yllä stressin oireita, kuvailee lääketieteen tohtori, työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkäri Taina Taskinen. Stressin lisäksi pinnallista hengittämistä on henkilöillä, joilla on eriasteisia hengitysongelmia. Esimerkiksi kuiva tai huonolaatuinen sisäilma voi olla syynä pinnalliseen hengittämiseen, koska ilmatiehyet voivat olla tukkoiset ilman epäpuhtauksien aiheuttaman tulehduksen seurauksena.

Hengitysharjoituslaitteen mekanismi perustuu kahteen perinteiseen menetelmään: höyryn hengittämiseen ja vastapainepuhaltamiseen eli perinteiseen pulloon puhaltamiseen. Menetelmät ovat lääkäreiden suosittelemia keinoja hengitysongelmien helpottamiseen. ”Laitteesta on ikään kuin tuplahyöty, koska se sekä avaa ja kosteuttaa hengitysteitä että vahvistaa harjoittelun aikana hengityslihaksia, toteaa Taskinen.


Yleisyytensä takia flunssa on iso kansanterveydellinen taakka. Sen hoitoon käytetään valtavasti kaikenlaisia lääkkeitä”, sanoo keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Tari Haahtela. Flunssan rutiininomaista hoitamista antibiooteilla on pyritty vähentämään - Antibiootit kun eivät tehoa virusten aiheuttamiin hengitystieinfektioihin, minkä lisäksi ne aiheuttavat lääkeresistenttejä bakteerikantoja. Ongelma on maailmanlaajuinen. ”Olen niin vanha lääkäri, että voin sanoa pitkästä kliinisestä kokemuksesta, että höyryhengityksellä ja hengitysvastusta vaihtelevalla harjoittelulla on ilman muuta myönteisiä vaikutuksia”, Haahtela toteaa. Flunssan aikana WellO2 vähentää yskänärsytystä, irrottaa limaa ja tehostaa yskimistä.

Säätöjen ansiosta sopii kaikille

Haahtelan mielestä on tärkeää, että Wellossa voi säädellä hengitysvastusta. Säätöjen ansiosta hengitysharjoittelu Wellon kanssa sopii kaikenkuntoisille ja kaikenikäisille ja hän suosittelee Wellolla tehtävää hengitysharjoittelua keuhkosairauksien lääkehoidon tueksi: ”Jos kroonisesta keuhkosairaudesta kärsivä ihminen harjoittelee tämän laitteen kanssa päivittäin vaikka muutamankin minuutin, se kehittää hengitysvoimaa akuutteja tilanteita varten.”

Haahtelan arvion mukaan Wello sopii täydentäväksi hoidoksi hengitysvaikeuksiin – johtuvatpa ne sitten astmasta, keuhkoahtaumataudista tai flunssasta.

Jos kiinnostuit, tule tutustumaan laitteeseen meille Koivu Apteekkiin, kerromme mielellämme lisää! Torstaina 12.4 paikalla on myös WellO2-esittelijä klo 11-15.