Ihana kamala aurinko

Nyt se on täällä! Aurinko. Meillä apteekissa ilmastointi hurisee, mutta asiakkaat kulkevat iloisina sisään t-paidoissa ja shortseissa. Tiedättekö, mistä muusta kuin kesävaatetuksesta me apteekkilaiset tiedämme kesän saapuneen? Kysymyksistä, jotka liittyvät auringon haittapuoliin: aurinkoihottumaan ja palaneen ihon punoitukseen ja kuumotukseen. Viikonloppu oikein kutsuu ulkoilemaan tai kevään pihatöihin. Helteisestä kelistä voikin nauttia huoletta, kun on huolehtinut riittävästä ihon aurinkosuojasta joko vaatetuksella tai aurinkovoiteilla.

 

 UV-säteily on vaarallista niin iholle kuin silmillekin.

Ultraviolettisäteily eli UV-säteily on lyhytaaltoista, energiapitoista ja terveydelle haitallista säteilyä. Maan pinnalle tulee UV-A ja UV-B -säteilyä.Erityisesti UV-B-säteily vaurioittaa ihon uusiutuvaa pintakerrosta sekä silmän sarveiskalvoa. Säteilyn vaikutus havaitaan vasta tuntien kuluttua vaurion synnystä, kun iho tai silmä on arka ja punoittaa.

UV-A-säteily tunkeutuu syvemmälle ihoon aiheuttaen lisäksi ihon vanhenemista ja rypistymistä. Jo pienet UV-sädemäärät, jotka eivät vielä johda punoitukseen, aiheuttavat ihosyöpiin ja valovanhenemiseen johtavia vaurioita, joten suojautuminen on ehdottoman tärkeää.

 

Apteekin tutkitut ja turvalliset aurinkotuotteet suojaavat sekä ihoa vanhentavilta UVA-säteiltä että polttavilta UVB-säteiltä. Kemiallinen UV-filtteri tavallaan imeyttää itseensä UV-säteitä iholla muokaten ne vaarattomammiksi, fysikaalinen filtteri jää ihon pinnalle heijastamaan UV-säteitä. Paraskaan voide ei kuitenkaan suojaa auringon haitoilta täysin, joten oleskele auringossa kohtuullisesti ja suojaudu hyvin myös vaatteilla. 

 

Aurinkosuojakerroin vähintään 30

Moni ihotautilääkäri on sitä mieltä, että suojakerroin 30 on pienin, jota ylipäätään kannattaa käyttää. Kasvoille tarkoitetuissa aurinkovoiteissa suojakerroin 50 on hyvin tyypillinen. Etenkin, jos iholl aon jo todettu solumuutoksia, ohjeistetaan potilaita käyttämään loppuikänsä, vuodenajasta riippumatta, viidenkympin suojakerrointa.

Tehokastakin aurinkosuojavoidetta on käytettävä reilusti kerrallaan ja se on levitettävä hyvissä ajoin ennen auringolle altistumista. Vedenkestävääkin tuotetta pitää myös levitellä iholle reilusti lisää hikoilun, uimisen tai ihon pyyhkimisen jälkeen.

Lapsen iho ja silmät ovat herkät, siksi aurinkovoiteeseen ja -laseihin on kiinnitettävä erityistä huomiota. Lapsille on omia voiteita, joiden käytön voi aloittaa kun vauva on yli puolivuotias. Alle 2-vuotiasta ei tulisi altistaa suoralle auringonvalolle ollenkaan, mutta jokainen vanhempi tietää, miten haastavaa vilkkaan taaperon pitäminen pois auringosta saattaa joskus olla. Kevyillä vaatteilla suojaaminen on aina paras vaihtoehto ja lisäksi voi käyttää apteekin herkälle iholle suunniteltuja lasten aurinkovoiteita.

 

Entä sitten se aurinkoihottuma?

Jopa joka viides suomalainen saa auringon UV-säteilystä aurinko- eli valoihottumaa, jota ilmenee pääasiassa näin kevään ensimmäisinä aurinkoisina päivinä paljaana oleville ihoalueille. Iho alkaa kutista muutaman tunnin kuluttua auringolle altistumisesta ja pian iholle ilmestyy myös pieniläiskäistä ihottumaa. Kutina voi olla erittäin voimakasta.

Kutinaa voi hillitä hydrokortisonivoiteella sekä suun kautta otettavilla antihistamiineilla. Kortisonitabletit lievittävät oireita kaikkein tehokkaammin. Valoihottuman oireet häviävät yleensä muutamassa päivässä ja useimmilla ne eivät uusiudu enää saman kesän aikana. Aurinkoihottumasta kärsivien kannattaa käyttää ihottuman ennaltaehkäisyyn korkeaa suojakerrointa heti lämpimien päivien ilmaantuessa.

Ihanaa aurinkoista viikonloppua kaikille!