Lähdössä matkalle?

TAVOITTEENA MATKAILU ILMAN TERVEYSHAITTOJA


Matkan suunnittelu on miltei yhtä mukavaa kuin itse reissu ja ammattilaisiltamme saat parhaat neuvot, siihen, että matkasi onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla. Avainapteekkiketju on kerännyt avuksesti yhteen tärkeimmät muistettavat asiat -  lukaise siis tästä kattava infopaketillinen matkailijan terveystietoa ja poikkea meillä kysymässä lisää!


LÄÄKKEIDEN KULJETTAMINEN JA SÄILYTTÄMINEN

Lääkkeiden oikeaoppinen säilyttäminen ja kuljettaminen matkalla voi vaatia hieman suunnitelmallisuutta. Muista, että voit kuljettaa mukanasi vain henkilökohtaisia lääkkeitäsi. Lääkkeiden säilyttämisessä huomiota täytyy erityisesti kiinnittää nestemäisten ja puolikiinteiden lääkevalmisteiden säilytysolosuhteisiin, sillä hyvin kuumat tai kylmät olot vaikuttavat näiden lääkkeiden säilymiseen. Tabletit, kapselit ja muut kiinteät lääkevalmisteet ovat sen sijaan herkkiä erityisesti kosteuden vaikutukselle.

Matkustaessasi ulkomaille kuljeta lääkkeet alkuperäispakkauksessa ja pakkaa lääkkeet lentokoneessa käsimatkatavaroihin. On hyvä huolehtia siitä, että säännöllisesti käytettäviä lääkkeitä on riittävästi mukana, varmuuden vuoksi esim. vähintään viikon lääkkeet yli matkan tarpeen.

Mukana kuljetettavien lääkkeiden maahantuontikäytännöt ja lääkkeissä sallitut lääkeaineet riippuvat kohdemaasta ja tarkempia tietoja saat esim. kohdemaan tullin verkkosivuilta tai kysymällä suoraan kohdemaan suurlähetystöstä.TARVITTAVAT DOKUMENTIT RESEPTILÄÄKKEILLE

Tavallisimmista reseptilääkkeistä riittää, että mukana matkalla on esimerkiksi 1) suomenkielinen yhteenveto resepteistä (voi tulostaa itse Omakannasta), 2) apteekista tai lääkkeen määrääjältä saatava allekirjoitettu englanninkielinen yhteenvetotuloste eli jäljennös resepteistä tai 3) lääkärin tulostama potilasohje. Diabeetikon on hyvä kuljettaa mukana todistusta neulojen tarpeesta.
Jos olet lähdössä matkalle EU- tai Eta -maahan tai Sveitsiin ja tiedät ostavasi sieltä lääkkeitä, voi lääkkeen määrääjä kirjoittaa sinulle paperisen englanninkielisen ”eurooppalaisen reseptin” – kysy tarkempia tietoja lääkäriltäsi. Suomalainen sähköinen resepti toimii myös joissakin maissa. Tarkista voiko kohdemaassasi toimittaa suomalaisia sähköisiä reseptejä.
Jos määränpääsi lukeutuu Schengen-maihin ja kuljetat mukanasi tietyn luokituksen tiettyjä pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia (PKV) lääkkeitä, psykotrooppisia aineita tai huumausaineita sisältäviä lääkkeitä, tulee sinulla olla mukanasi viranomaisia varten apteekissa tehtävä maksullinen Schengen-todistus.


LASKIMOTUKOSRISKI ON AINA LÄSNÄ PITKILLÄ MATKOILLA

Pitkä matkustusaika paikoillaan niin junassa, autossa kuin lentokoneessakin lisää riskiä laskimotukoksiin. Lentokoneessa riskiä suurentavat entisestään kuiva ilma, matala ilmanpaine ja ahtaat tilat. Riski on muita korkeampi mm. sydän- ja verisuonisairauksissa, tupakoivilla ja selvästi ylipainoisilla ihmisillä, raskaana olevilla, perinnöllisesti alttiilla sekä heillä, jotka ovat aiemmin sairastaneet laskimotukoksen. Laadukkaat lentosukat ehkäisevät turvotusta ja jonkin verran myös laskimotukosriskiäMITÄ MUKAAN ?

- Probiootti ennaltaehkäisemään vatsavaivoja. Käyttö kannattaa aloittaa jo kotimaassa.
- Allergialääke
- Hyönteiskarkote (tropiikkiin DEET min 20%)
- Aurinkosuojavoide kasvoille ja vartalolle. Älä unohda kosteuttaa ihoa altistuksen jälkeen.
- Laivamatkustaja hyötyy kovassa aallokossa matkapahoinvointilääkkeestä
- Lentomatkustajalle painetta tasaavat korvatulpat (yölennolla auttavat myös nukkumaan paremmin, kun melu ei häiritse)
- Jos matkustat lentokoneella flunssaisena, kannattaa käyttää nenän limakalvojen turvotusta vähentävää nenäsuihketta ennen nousuja ja laskuja.
- Närästyslääke
- Haavanhoitotarvikkeet pienien haavereiden varalle, rakkolaastarit, pinsetit ja sakset. Muista myös punkkipinsetit.
- Sokeria ja suoloja sisältävä nesteytysvalmiste
- Apua äkillisiin vatsavaivoihin, autamme turvallisen ripuli- ja ummetuslääkkeen valinnassa
- Särky- ja kuumelääke
- Käsien desinfiointiaineTARVITTAVAT ROKOTUKSET JA MALARIALÄÄKITYS

Rokotuksista huolehtiminen on tärkeä osa matkalle valmistautumista. Trooppisempiin matkakohteisiin matkustettaessa rokotusohjelman ja malarialääkkeen tarpeen suunnittelu on aloitettava jo parikin kuukautta ennen matkaa yhdessä asiantuntijan kanssa. Malarian estolääkityksen tarpeellisuutta arvioitaessa otetaan huomioon toisaalta matkailijan malariariski ja toisaalta lääkkeiden haittavaikutukset, teho ja turvallisuus.

Kohdemaan lisäksi rokotteiden ja malarian estolääkityksen tarpeeseen voi vaikuttaa myös matkan luonne (esim. seikkailulomat). Suojautuminen hyttysen pistoilta kuuluu aina malarian ehkäisyyn, vaikka käytettäisiin estolääkitystä.HYÖDYLLISIÄ LINKKEJÄ MATKAILIJALLEMaakohtaiset rokotussuositukset
www.rokote.fiMatkailijan terveysopas
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl...Lääkkeet ja reseptit ulkomailla, tietoa myös Schengen todistuksesta
https://www.kanta.fi/ulkomaillaLääkkeiden tuontirajoitukset:
https://tulli.fi/henkiloasiakkaat/tuontirajoitukse...Matkustusilmoitus
https://matkustusilmoitus.fiMuistathan ottaa matkavakuutuksen, pakata mukaan eurooppalaisen sairaanhoitokortin ja tehdä matkustusilmoituksen, erityisesti jos matkustat riskialttiille alueelle.


Ja ennen kaikkea, 


NAUTI MATKASTA!