Lemmikin kanssa matkalla

Kesällä sukuloidaan ja matkaillaan pitkin kotimaata ja totta kai mukana kulkevat myös perheen lemmikit. Perheen karvaisen jäsenen kesäreissun tärkein varuste on ilman muuta vesipullo ja vesikulho. Varsinkin lämpimällä säällä vettä täytyisi olla automatkallakin aina saatavana. Muistathan myös, että et jätä lemmikkiäsi autoon odottamaan, vaikka vain piipahtaisit asioilla, sillä auton sisäilma lämpenee yllättävän nopeasti ja asettaa eläinystäväsi vaaraan.

Tehokas punkkikarkote on myös tarpeen, sillä punkit ovat levinneet yllättävän laajalle ja voivat levittää useita eri tauteja. Useat punkkikarkotteet pitävät myös kirput loitolla. Punkkikarkotteita on saatavilla itsehoidossa apteekissa liuoksina tai pantoina ja eläinlääkärin kautta tablettimuodossa. Varmistathan aina talouteenne sopivan koiran punkkikarkotteen apteekin henkilökunnalta, sillä kaikki valmisteet eivät sovellu kissatalouksiin tai pienten lasten koteihin. Kissojen punkkihäätöön löytyy omat valmisteensa. Muistathan myös punkkipihdit, jotta epämiellyttävät salamatkustajat saadaan mahdollisimman nopeasti irti! Meillä valikoimissa on punkinpoistoon niin erilaisia kapeakärkisiä pinsettejä, punkkilasso, sekä punkkirauta, jolla punkkia ei saa vahingossa litistettyä liikaa, joten voit valita omaan käteesi sopivan oikeanlaisen välineen.

Muuttuvat olosuhteet saattavat saada aikaan lemmikille vatsavaivoja. Ripulin hoitoon ja ennaltaehkäisyyn apteekista on saatavilla erilaisia maitohappobakteerivalmisteita, joista osassa on myös ulostetta kiinteyttäviä ja toksiineja sitovia aineita. Kysy lisää meiltä Koivusta, autamme aina mielellämme.

Matkapahoinvoinnin ennaltaehkäisy

Eläimet saattavat kärsiä matkapahoinvoinnista. Pahoinvointi voi joskus liittyä myös pelkotilaan, jolloin autossa istumista voi harjoitella pikku hiljaa auton ollessa paikallaan. Ottamalla mukaan lemmikille mieluisan lelun tai herkun, voi autossa oleskelusta yrittää tehdä mukavampaa. Pikkuhiljaa ruvetaan sitten ajelemaan pieniä pätkiä ja totutetaan lemmikki näin vähitellen matkustamiseen. Eläinlääkäri voi myös määrätä käynnin yhteydessä koiralle matkapahoinvointiin lääkettä.

Matkastressin lievittäminen

Matkustamisen aiheuttamaan stressitilaan on olemassa stressitason alentamiseen tarkoitettuja ravintolisiä ja feromonivalmisteita. Meillä apteekissa ilman reseptiä myytävät tuotteet ovat väsyttämättömiä valmisteita, jotka perustuvat joko esimerkiksi eteerisiin öljyihin tai eläimen oman serotoniinituotannon ylläpitämiseen. Ne ovat siis turvallisia, eivätkä aiheuta sivuvaikutuksia. Jos koet, että lemmikkisi kaipaa helpotusta matkustamiseen, tule juttelemaan paikan päälle, niin kerromme aiheesta enemmän ja voimme käsitellä yhdessä asiaa juuri sinun lemmikkisi kannalta.

Eläinlääkäri voi myös määrätä tähän tarkoitukseen lääkitystä. Tällöin on hyvä kokeilla lääkitystä ensin kotioloissa, sillä toisinaan lääkityksellä voi olla ei-toivottuja vaikutuksia. Lääkitystä ei suositella, mikäli koira matkustaa yksin lentokoneen ruumassa ja moni lentoyhtiö jopa kieltää rauhoittavien lääkkeiden käytön ruumassa matkustavalla lemmikillä

Kaikille lemmikeille matkustaminen ei kuitenkaan sovi. Jos eläin on hyvin pelokas ja ääniherkkä, on parempi antaa sen olla hoitokodissa tai ottaa hoitaja kotiin matkan ajaksi. Lisäksi, jos matkasi suuntautuu ulkomaille, tarkista kohdemaan viranomaisvaatimukset maahantulon yhteydessä sekä mitä toimenpiteitä vaaditaan kotimaahan palatessa.

Lemmikin lääkekaappiin on hyvä pakata ainakin:

• kuumemittari

• kyytabletit (huom! ei anneta kyynpuremaan, mutta esim. ampiaisen pistokseen tai muuhun allergiseen reaktioon lääkärin ohjeen mukaan.)

• eläimelle määrättyä kipulääkettä

• tassusidetarvikkeet

• haavan puhdistusainetta ja pumpulia

• hiilitabletit

• maitohappobakteerivalmiste ja ripulin hoitoon tarkoitettu valmiste

• punkkipinsetit tai -rauta

Allergisissa reaktioissa tai myrkytysepäilyissä ota aina yhteys eläinlääkäriisi!

Hyvää matkaa yhdessä lemmikkisi kanssa!