Mikä helle!

Ihana lämpöaalto hellii nyt meitä Pirkanmaalla! Kun lämpötila kipuaa yli 25 asteen hellelukemiin ja aurinko porottaa, on syytä suojautua kuumuudelta ja kiinnittää nesteytykseen erityishuomiota.

Helteellä vaarana on elimistön liiallinen lämpeneminen ja kuivuminen eli ns. lämpöuupumus, joka johtuu ensisijaisesti puutteellisesta nestehukan korvaamisesta. Syynä voi olla joko liian vähäinen nesteytys tai runsaan nesteen menetyksen korvaaminen liian vähän suoloja sisältävällä juomalla. Lievän lämpöuupumuksen oireita ovat fyysisen ja henkisen toimintakyvyn heikkeneminen sekä esimerkiksi työssä tapaturma-alttiuden lisääntyminen. Vakavampina oireina voi ilmetä sekavuutta, oksentelua, epäsäännöllistä hengitystä ja pahimmillaan jopa tajunnan menetys.

Toinen kuumalla esiintyvä vaiva on auringonpistos, jolla tarkoitetaan suojaamattomaan päähän kohdistunutta lämpörasitusta. Auringonpistoksen seurauksena oireina voi esiintyä päänsärkyä, ärtymystä, pahoinvointia, huimausta tai muita hermoston oireita.

Molempien lämpösairauksien tärkein hoito on ennaltaehkäisy. Lämpimällä ilmalla on hyvä käyttää kevyitä ja väljiä vaatteita, jotka sallivat hikoilun. Pään ja niskan suojaaminen auringolta leveälierisellä päähineellä on myös tärkeää auringonpistoksen välttämiseksi. Raskasta fyysistä rasitusta tulee välttää, ja kuumassa työssä tulee pitää riittävästi taukoja.

Muistathan hellepäivinä nesteytyksen merkityksen! Riittävä vedenjuominen auttaa elimistön lämmönsäätelyä toimimaan normaalilla tavalla. Janon tunnetta ei kannata jäädä odottelemaan, sillä jano ei ole välttämättä paras nestehukan ilmaisin, vaan juoda pikkuhiljaa koko päivän mittaan. Etenkin ikääntyneiden ja pienten lasten juomisesta huolehtiminen koko päivän ajan on erityisen tärkeää. Elimistön kuivumista osoittaa selkeimmin niukka ja tummankeltainen virtsa, jolloin hälytyskellojen pitäisi jo soida. Alkoholin, kahvin tai teen nauttiminen ei korjaa nestehukkaa, vaan ne voivat pahentaa sitä poistamalla nestettä elimistöstä. Toisin sanoen vietettäessä hellepäivää terassilla,  kannattaa tilata aina myös iso lasi vettä ;)

Neste- ja suolatasapaino pysyy kunnossa, kun korvaa kehosta haihtuneen nesteen nauttimalla juomaa, jossa on mukana elektrolyyttejä, eli natriumia tai kaliumia. Helteellä hyviä janojuomia ovatkin veden lisäksi esimerkiksi vissyt tai mehut. Apteekista on saatavana myös käteviä sokeria ja elektrolyyttejä sisältäviä nesteytysvalmisteita poretabletteina. Putkilo on kevyt ja näppärä ottaa mukaan päiväreissuille, olet sitten menossa reippailemaan vaelluspolulle, marjametsään tai vaikkapa katsomaan helteiselle areenalle urheilukisoja tai festarikeikkoja.  Poretabletin voi sitten liuottaa nestehukan ennaltaehkäisemiseksi aina tarpeen mukaan.

Kaiken ikäisten kannattaa hakeutua varjoon päivän kuumimpaan aikaan, eli kello yhdentoista ja kolmen välillä, jolloin myös ultraviolettisäteily on voimakkaimmillaan. Muuna aikana aurinkorasva on tärkeä varuste, sillä ihon toistuva palaminen kasvattaa riskiä sairastua melanoomaan eli ihosyöpään. Aurinkovoiteen lisäämisen merkitystä päivän mittaan ei voi liikaa korostaa.

Mikä onkaan mukavampi tapa viilennellä tänään ja tulevana viikolla, kuin hakeutua järven rantaan ja pulahtaa uimaan. Nautitaan kaikki upeista kesäsäistä turvallisesti!