Punkki yllätti ammatilaisen

Siinä se nyt sitten on kiinni, punkki 7-vuotiaan lapseni jalassa.

Tähän saakka on meidän perheemme säästynyt jollain ihmeen kaupalla tältä vitsaukselta, vaikka tämän ikäiset koluavat kaikki mahdolliset pensaan ja heinikot. Ja vaikka sitä miten on olevinaan farmaseuttina ammattilainen ja tietää teoriassa miten toimia, en voi väittää etteikö reaktio kyytiläiseen olisi ollut voimakas. Vaikka työssäni olen tosiaan perehtynyt punkkien sielunelämään ja miten ne pitää oikeaopisesti poistaa iholta, yllätti minut, miten tiukasti elukka on ihossa kiinni. Sitähän sai vetää ihan tosissaan! Punkki poistetaan oikeaoppisesti vetämällä sitä punkkipinseteillä tai punkkiraudalla kohtisuoraan ylöspäin. Punkkia tartutaan sen päästä, mahdollisimman läheltä kiinnittymiskohtaa. Samalla on varottava puristamasta punkkia liian tiukasti, jotta se ei oksenna ihon sisään, mikä nostaisi borrelioositartunnan riskiä.

Meillä punkki ehti olla kiinnittyneenä ihoon vajaan päivän ajan. Teimme pikaisen tarkistuksen keskipäivän tienoolla, mutta varsinainen löytö tehtiin vasta illan tarkemmassa punkkitarkistuksessa. Tarkistus kannattaakin tehdä päivittäin, sillä borreliabakteerit siirtyvät punkista ihmiseen 1−2 päivässä. Puutiaisaivotulehdusta aiheuttava TBE-virustartunta sen sijaan siirtyy nopeammin, lähes välittömästi punkin pureutuessa ihoon, joten siltä voi suojautua vain rokottautumalla ja suojaavalla pukeutumisella. Tutki huolellisesti koko vartalo, eritoten taivekohdat, korvantaukset sekä hiukset ja päänahka. Omaan tarkastukseen kannattaa pyytää apua, sillä punkki saattaa piileskellä vartalon kohdissa, joihin on itse vaikea nähdä.

Tässä vielä punkkiklinikka.fi -sivustolta lainattu hyvä ohjeistus punkin pureman varalta:

Punkin irrotus

  • Punkin poisto tehdään kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä. Tartu punkkiin niin läheltä ihoa kuin mahdollista. Vedä suoraan ihosta poispäin.
  • Älä purista punkkia äläkä peitä sitä rasvalla, koska silloin taudinaiheuttajat siirtyvät helpommin punkista verenkiertoon.
  • Punkin pureman hoito: puhdista punkin puremakohta desinfiointiaineella tai vedellä ja saippualla.
  • Jos et saa poistetuksi punkkia kokonaisena, odota muutama päivä, jolloin punkin jäänteet on helppo poistaa pinseteillä tai puhtaalla neulalla. Infektioriski ei kasva, vaikka punkin poistaminen kokonaisena ei onnistu.
  • Jos olet epävarma, kysy neuvoa terveydenhoitohenkilöstöltä milloin kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.
  • Tarkkaile punkin puremajälkeä. Jos ihoon kehittyy 1–4 viikon kuluttua punoittava alue, jonka läpimitta on yli 5 senttiä, tai jos sinulle tulee kuumetta, päänsärkyä tai muita oireita, ota yhteys lääkäriin.

Punkkeja esiintyy pitkälle syksyyn, joten aihe kannattaa pitää mielessä aivan yöpakkasiin asti. Niin ja arvatkaa miten harmitti, kun tuli mieleen vasta sen jälkeen, kun olin nakannut punkin pois, että meillä apteekissahan on saatavilla punkista tehtävä borreliatesti. Ei vain siinä lasta rauhoitellessa tule kaikki mieleen. Jos kiinnostuit, testistä voit lukea lisätietoa täältä http://www.borrex.fi/sumuCMS/sivu/borrex_tietoa_testista.

Mukavia kesäisiä ulkoilupäiviä punkeista huolimatta, onhan muuten sinulla kaiken varalta pinsetit lääkekaapissa?