Seksuaalisuus osana terveyttä

Seksuaalisuus on edelleen vaiettu aihe. Se on kuitenkin jokaisen ihmisen perusoikeus ja yksi perustarpeista. Jokainen ihminen kokee ja ilmentää seksuaalisuuttaan omalla henkilökohtaisella tavallaan. 


Monenlaiset asiat voivat luoda haasteita seksuaalisuudelle. Esimerkiksi stressi, väsymys tai huonot kokemukset aiheuttavat epäilemättä haasteita. Lisäksi monet yleiset lääkkeet sekä sairaudet voivat aiheuttaa ongelmia. Tällaisia ovat esimerkiksi monet masennuksen hoitoon käytetyt lääkkeet, jotka voivat vähentää seksuaalista halukkuutta sekä nautintoa. Osa Parkinsonin taudin hoitoon käytetyistä lääkkeistä taas voivat lisätä seksuaalista halua jopa kiusallisen paljon. Jotkut verenpainelääkkeet voivat vaikuttaa peniksen verenkiertoon ja aiheuttaa osalle miehistä erektio-ongelmia. Kannattaa rohkeasti puhua lääkkeiden aiheuttamista ongelmista lääkärin tai farmaseutin kanssa, usein suuria haittoja aiheuttava lääke voidaan vaihtaa toiseen. Lääkettä ei kuitenkaan koskaan tule lopettaa omin päin. Täytyy myös muistaa,

että kaikki haittavaikutukset ovat yksilöllisiä, joku lääke sopii toiselle ja
toiselle taas ei.

Hormonaalinen ehkäisy voi tuoda mukanaan haasteita. Joskus se voi aiheuttaa seksuaalisen halun vähenemistä sekä limakalvojen kuivumista. Limakalvojen kuivuutta voi helposti hoitaa apteekista saatavilla emätinvoiteilla. Ne kosteuttavat ja suojaavat limakalvoja. Usein niissä on mukana maitohappoa, joka auttaa ylläpitämään emättimen luonnollista pH:ta. On hyvä muistaa liukuvoiteen käytön merkitys, se tekee seksistä nautinnollisempaa ja suojaa herkkiä limakalvoja. Toisaalta hormonaalinen ehkäisy voi tuoda helpotusta elämään: kuukautiskivut voivat helpottua ja varmuus ehkäisyn toimivuudesta vähentää stressiä. Tämä voi jopa lisätä seksuaalista halua. Täytyy kuitenkin muistaa, että hormonaalinen ehkäisy ei suojaa seksitaudeilta. Apteekkimme valikoimista löytyy kattava valikoima erilaisia kondomeja. Meiltä löytyy eri koko vaihtoehtoja, lateksiton kondomi, naisten kondomi sekä suuseksisuoja.

Joskus voi olla vaikea määritellä, johtuvatko ongelmat elämäntilanteesta, sairaudesta vai lääkkeistä, joilla sairautta hoidetaan. Ongelmien ilmaantuessa äkillisesti asia kannattaa ottaa puheeksi lääkärin kanssa. Esimerkiksi erektiohäiriö voi olla miehen ensimmäinen oire valtimosairaudesta, korkeasta verenpaineesta tai diabeteksestä. Erektiohäiriöiden hoitoon on olemassa monia lääkkeellisiä vaihtoehtoja, mutta niitä voidaan hoitaa myös lääkkeettömästi penispumpun sekä -renkaan avulla. Nämä molemmat löytyvät nyt apteekkimme valikoimista.

Kun ihminen sairastuu, seksuaalisuus ei yleensä ole päällimmäisenä huolenaiheena. Kun voimavarat sairaudesta toipuessa lisääntyvät, voi seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset nousta hyvinkin merkityksellisiksi. Sairauden aikana seksuaalisuus voi olla myös suuri voimavara. Ei pidä väheksyä hellyyden ja läheisyyden merkitys. Esimerkiksi hieronta on hyvä tapa oppia etsimään itsestä tai kumppanista nautinnollisia kohtia. Samalla se rentouttaa ja vähentää stressiä. Apteekistamme löytyy tuoksullisia hierontaöljyjä, joiden avulla voidaan myös aktivoida aisteja. On tärkeää muistaa, että seksi on paljon muutakin kuin yhdyntää. Itselle ja kumppanille
voi tuottaa nautintoa monin tavoin. Orgasmivaikeuksista tai yhdyntäkivuista kärsivä voi kokeilla avuksi erilaisia vibraattoreita.

Me Koivu Apteekissa haluamme olla mukana tukemassa hyvää seksuaaliterveyttä. Apteekistamme löytyy kattava valikoima seksuaaliterveystuotteita. Meillä työskentelee myös seksuaaliterveyden ammattilainen – seksuaalineuvoja. Tule rohkeasti keskustelemaan haasteistasi äläkä epäröi kysyä, jos jokin asia mietityttää!