Avaimet hyvään terveyteen

Henkilökunnan vinkit

Mitä lääkekaapin perusvarustukseen kuuluu?

Lääkekaapin sisältö kannattaa tarkistaa aika ajoin. Joka kodin lääkekaapissa tulisi olla välineet ainakin haavan sitomiseen ja desinfioimiseen. 

Lääkekaapin sisältö kannattaa tarkistaa aika ajoin. Joka kodin lääkekaapissa tulisi olla välineet ainakin haavan sitomiseen ja desinfioimiseen. 

Lääkekaapin sisältö on hyvä pitää koko ajan kunnossa. Joka kodin lääkekaapissa tulisi olla välineet haavanhoitoon eli haavasidoksia, sidetaitoksia, rasvaside, sideharsoa, kuituteippiä, tukiside, laastareita, rakkolaastareita, huuhteluneste ja kirvelemätön antiseptinen liuos. Peruslääkevarastoon kuuluvat myös särkylääkkeet koko perheelle, puuduttavat ja desinfioivat lääkkeet kurkkukipuun, limaa irrottava ja yskänärsytystä hillitsevä yskänlääke, nuhatipat tai -sumute, ripulilääke sekä nesteytysvalmiste, närästyslääke liikahappoisuuden oireisiin, antihistamiini allergiaoireisiin, hydrokortisonivoide hyönteisten puremiin sekä auringonpolttamiin ja maitohappobakteerit vatsavaivoihin. Lisäksi tarvitaan kylmägeeli, käsidesi, palovammageeli, pinsetit, punkkipihdit, lääkehiiltä, kuumemittari, aurinkovoide sekä kyypakkaus. Tämän lisäksi käytössä olevat reseptilääkkeet kuuluvat lääkekaappiin. Lapsiperheen lääkekaapin perussetissä on lisäksi hyvä olla vauvoille keittosuolatippoja ja imuniistin, perusvoidetta, dekspanthenolia sisältävää voidetta, mietoa kortisonivoidetta (0,5 %) ja puuduttavia korvatippoja. Käy läpi lääkekaappisi sisältö vähintään puolen vuoden välein ja tarkista jokaisen pakkauksen viimeinen käyttöpäivämäärä. Tarkista myös lasten käyttämät lääkkeet ja annostelusuositukset, jotta ne ovat ajan tasalla. Esimerkki lääkekaapin sisällöstä Tarpeet haavanhoitoon, kuten haavasidoksia, sidetaitoksia, rasvaside, sideharsoa, kuituteippiä, tukiside, laastareita, rakkolaastareita, huuhteluneste ja kirvelemätön antiseptinen liuos haavojen hoitoon. särkylääke yskänlääke allergialääke (antihistamiini) nuhatipat tai -sumute ripulilääke lääkehiiltä närästyslääke hoitovoide palovammoille ja naarmuille kortisonivoide aurinkovoide kyypakkaus kuumemittari pienet sakset pinsetit punkkipihdit

Lääkekaapin sisältö on hyvä pitää koko ajan kunnossa. Joka kodin lääkekaapissa tulisi olla välineet haavanhoitoon eli haavasidoksia, sidetaitoksia, rasvaside, sideharsoa, kuituteippiä, tukiside, laastareita, rakkolaastareita, huuhteluneste ja kirvelemätön antiseptinen liuos.

Peruslääkevarastoon kuuluvat myös särkylääkkeet koko perheelle, puuduttavat ja desinfioivat lääkkeet kurkkukipuun, limaa irrottava ja yskänärsytystä hillitsevä yskänlääke, nuhatipat tai -sumute, ripulilääke sekä nesteytysvalmiste, närästyslääke liikahappoisuuden oireisiin, antihistamiini allergiaoireisiin, hydrokortisonivoide hyönteisten puremiin sekä auringonpolttamiin ja maitohappobakteerit vatsavaivoihin. Lisäksi tarvitaan kylmägeeli, käsidesi, palovammageeli, pinsetit, punkkipihdit, lääkehiiltä, kuumemittari, aurinkovoide sekä kyypakkaus. Tämän lisäksi käytössä olevat reseptilääkkeet kuuluvat lääkekaappiin.

Lapsiperheen lääkekaapin perussetissä on lisäksi hyvä olla vauvoille keittosuolatippoja ja imuniistin, perusvoidetta, dekspanthenolia sisältävää voidetta, mietoa kortisonivoidetta (0,5 %) ja puuduttavia korvatippoja.

Käy läpi lääkekaappisi sisältö vähintään puolen vuoden välein ja tarkista jokaisen pakkauksen viimeinen käyttöpäivämäärä. Tarkista myös lasten käyttämät lääkkeet ja annostelusuositukset, jotta ne ovat ajan tasalla.

Esimerkki lääkekaapin sisällöstä

 • Tarpeet haavanhoitoon, kuten haavasidoksia, sidetaitoksia, rasvaside, sideharsoa, kuituteippiä, tukiside, laastareita, rakkolaastareita, huuhteluneste ja kirvelemätön antiseptinen liuos haavojen hoitoon.
 • särkylääke
 • yskänlääke
 • allergialääke (antihistamiini)
 • nuhatipat tai -sumute
 • ripulilääke
 • lääkehiiltä
 • närästyslääke
 • hoitovoide palovammoille ja naarmuille
 • kortisonivoide
 • aurinkovoide
 • kyypakkaus
 • kuumemittari
 • pienet sakset
 • pinsetit
 • punkkipihdit

Lähde: www.avainapteekit.fi

Lähde: www.avainapteekit.fi

Halkeilevat suupielet

Kosteus hautoo ja rikkoo suupielten ihon. Voide hoitaa, mutta millainen?

Kosteus hautoo ja rikkoo suupielten ihon. Voide hoitaa, mutta millainen?

Vauvan suupielet pysyvät tutin alla kosteina. Seniorilla iän myötä madaltunut purenta saa suupieleen aikaan pienen, syljestä kostuvan poimun. Kosteus hautoo ja rikkoo suupielten ihon. Hampaiden oikomishoito, sopimaton hammasproteesi ja diabeetikolla sokeritasapainon heilahtelu saattavat tehdä samoin. ”Kostea haavauma on otollinen kasvualusta tulehduksen aiheuttajabakteereille ja hiivasienille. Tulehdus myös pitää ihon rikkinäisenä”, apteekkari Reija Yrjölä Koivu Apteekista Tampereelta kertoo. Tulehduksen aiheuttajabakteerit ja sienet ovat samoja, joita elää terveellä iholla ja limakalvoilla. Ongelmallisia niistä tulee, kun ne lisääntyvät liikaa. Suupielten haavaumien hoito Hydrokortisonia ja antibakteerisia ainesosia sisältävä voide rauhoittaa suupielten tulehdusta. Sitä sipaistaan iholle viikon kuurina. Pikkulapsille käytetään kortisonivoiteen sijasta kupari-sinkkivoidetta. Se kuivattaa ihoa ja hillitsee bakteerien ja sienten lisääntymistä. ”Kovin rasvaiset B-vitamiinivoiteet pahentavat tilannetta, sillä ne hautovat suupieliä entisestään. Samasta syystä huulirasvaa tulisi käyttää kohtuudella.” Suupielten pito kuivina ja puhtaina hoitaa ja ehkäisee haavaumia ja bakteerien kasvua. Ihoalueen pesu pari kertaa päivässä happamalla pesunesteellä huolehtii ihon bakteeriston tasapainosta. ”Suun bakteeritasapainoa voi parantaa imeskeltävällä maitohappobakteerivalmisteella. Sitä on hyvä käyttää, jos haavaumat ja tulehdukset uusivat herkästi.” Joskus syy halkeileviin suupieliin voi olla hammastahnassa ja sen sisältämissä, ihoa ärsyttävissä aineissa. Monesti vaihto vaahtoamattomaan tahnaan auttaa. Se ei sisällä  natriumlauryylisulfaattia. ””Ellei itsehoito auta viikossa tai tulehdus leviää suupielistä huuliin, käännytään lääkärin puoleen. Syy suupielten halkeiluun voi olla myös sammaksessa tai raudan puutteessa, mutta rautalisää otetaan vain lääkärin ohjeen mukaan.”  Apua Avainapteekista: Daktarin-emulsiovoide  Daktacort-emulsiovoide Sibicort-emulsiovoide  Uriage CU-ZN+ -voide  Avene Cicalfate-korjaava hoitovoide Reladent-imeskeltävä maitohappobakteerivalmiste Lähde: www.avainapteekit.fi

Vauvan suupielet pysyvät tutin alla kosteina. Seniorilla iän myötä madaltunut purenta saa suupieleen aikaan pienen, syljestä kostuvan poimun. Kosteus hautoo ja rikkoo suupielten ihon. Hampaiden oikomishoito, sopimaton hammasproteesi ja diabeetikolla sokeritasapainon heilahtelu saattavat tehdä samoin.

”Kostea haavauma on otollinen kasvualusta tulehduksen aiheuttajabakteereille ja hiivasienille. Tulehdus myös pitää ihon rikkinäisenä”, apteekkari Reija Yrjölä Koivu Apteekista Tampereelta kertoo.

Tulehduksen aiheuttajabakteerit ja sienet ovat samoja, joita elää terveellä iholla ja limakalvoilla. Ongelmallisia niistä tulee, kun ne lisääntyvät liikaa.

Suupielten haavaumien hoito

Hydrokortisonia ja antibakteerisia ainesosia sisältävä voide rauhoittaa suupielten tulehdusta. Sitä sipaistaan iholle viikon kuurina. Pikkulapsille käytetään kortisonivoiteen sijasta kupari-sinkkivoidetta. Se kuivattaa ihoa ja hillitsee bakteerien ja sienten lisääntymistä.

”Kovin rasvaiset B-vitamiinivoiteet pahentavat tilannetta, sillä ne hautovat suupieliä entisestään. Samasta syystä huulirasvaa tulisi käyttää kohtuudella.”

Suupielten pito kuivina ja puhtaina hoitaa ja ehkäisee haavaumia ja bakteerien kasvua. Ihoalueen pesu pari kertaa päivässä happamalla pesunesteellä huolehtii ihon bakteeriston tasapainosta.

”Suun bakteeritasapainoa voi parantaa imeskeltävällä maitohappobakteerivalmisteella. Sitä on hyvä käyttää, jos haavaumat ja tulehdukset uusivat herkästi.”

Joskus syy halkeileviin suupieliin voi olla hammastahnassa ja sen sisältämissä, ihoa ärsyttävissä aineissa. Monesti vaihto vaahtoamattomaan tahnaan auttaa. Se ei sisällä  natriumlauryylisulfaattia.

””Ellei itsehoito auta viikossa tai tulehdus leviää suupielistä huuliin, käännytään lääkärin puoleen. Syy suupielten halkeiluun voi olla myös sammaksessa tai raudan puutteessa, mutta rautalisää otetaan vain lääkärin ohjeen mukaan.”

 Apua Avainapteekista:

 • Daktarin-emulsiovoide 
 • Daktacort-emulsiovoide
 • Sibicort-emulsiovoide 
 • Uriage CU-ZN+ -voide 
 • Avene Cicalfate-korjaava hoitovoide
 • Reladent-imeskeltävä maitohappobakteerivalmiste

Lähde: www.avainapteekit.fi

Raskaus tuplaa foolihapon tarpeen. Tavallista isompaa annosta tarvitaan jo, kun vasta yrittää raskautta.

Foolihappo on synteettisesti valmistettu B-9-vitamiini. Folaatti on saman vitamiinin luonnossa esiintyvä muoto, jota suomalaisnaiset saavat ravinnostaan yleensä alle suositusten. Raskauden aikana folaatin tarve kasvaa entisestään. Folaatin puute lisää merkittävästi sikiön vaaraa saada hermostoputken sulkeutumishäiriö. Vaurio johtaa vakaviin, synnynnäisiin epämuodostumiin ja pahimmillaan sikiön tai viimeistään vastasyntyneen menehtymiseen. Jotta folaattivarastot ehtisivät täyttyä ajoissa, raskautta suunnittelevan naisen tulisi lisätä ruokavalioonsa foolihappoa viimeistään kolme kuukautta ennen raskauden alkua. Foolihappoa purkista Suomalaiset ravitsemussuositukset suosittelevat jokaiselle 400 mikrogrammaa folaattia päivittäin. Ruoasta sitä saa täysjyväviljasta, palkokasveista, marjoista ja vihreälehtisistä kasviksista. Folaattia on runsaasti myös maksassa, jota ei kuitenkaan suositella odottaville äideille. Raskaana oleville, sitä suunnitteleville ja imettäville äideille suositeltava määrä folaattia on muita suurempi eli 500 µg vuorokaudessa. Tämän määrän saaminen pelkästään ruoasta on haastavaa, joten lisäravinteista on monille hyötyä. Sopiva lisäannos ravitsemussuositusten mukaisesti syövälle naiselle on tällöin 100–300 mikrogrammaa päivässä. Aiemmassa raskaudessa todettu, itsellä  tai lähisuvussa esiintynyt hermostoputken sulkeutumishäiriö, diabetes tai epilepsialääkkeiden käyttö kasvattaa odottavan äidin foolihapon tarvetta entisestään. Riskiryhmillä annos on  jopa 4,0 milligrammaa päivässä. Näin suuria annoksia ei pidä ottaa ilman lääkärin määräystä.  Folaattia myydään sekä omina valmisteina että osana monivitamiinivalmisteita. Asiantuntijana ravitsemustutkija Heli Kuusipalo, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Lähde: www.avainapteekit.fi

Foolihappo on synteettisesti valmistettu B-9-vitamiini. Folaatti on saman vitamiinin luonnossa esiintyvä muoto, jota suomalaisnaiset saavat ravinnostaan yleensä alle suositusten. Raskauden aikana folaatin tarve kasvaa entisestään. Folaatin puute lisää merkittävästi sikiön vaaraa saada hermostoputken sulkeutumishäiriö. Vaurio johtaa vakaviin, synnynnäisiin epämuodostumiin ja pahimmillaan sikiön tai viimeistään vastasyntyneen menehtymiseen. Jotta folaattivarastot ehtisivät täyttyä ajoissa, raskautta suunnittelevan naisen tulisi lisätä ruokavalioonsa foolihappoa viimeistään kolme kuukautta ennen raskauden alkua.

Foolihappoa purkista

Suomalaiset ravitsemussuositukset suosittelevat jokaiselle 400 mikrogrammaa folaattia päivittäin. Ruoasta sitä saa täysjyväviljasta, palkokasveista, marjoista ja vihreälehtisistä kasviksista. Folaattia on runsaasti myös maksassa, jota ei kuitenkaan suositella odottaville äideille. Raskaana oleville, sitä suunnitteleville ja imettäville äideille suositeltava määrä folaattia on muita suurempi eli 500 µg vuorokaudessa. Tämän määrän saaminen pelkästään ruoasta on haastavaa, joten lisäravinteista on monille hyötyä. Sopiva lisäannos ravitsemussuositusten mukaisesti syövälle naiselle on tällöin 100–300 mikrogrammaa päivässä. Aiemmassa raskaudessa todettu, itsellä  tai lähisuvussa esiintynyt hermostoputken sulkeutumishäiriö, diabetes tai epilepsialääkkeiden käyttö kasvattaa odottavan äidin foolihapon tarvetta entisestään. Riskiryhmillä annos on  jopa 4,0 milligrammaa päivässä. Näin suuria annoksia ei pidä ottaa ilman lääkärin määräystä.  Folaattia myydään sekä omina valmisteina että osana monivitamiinivalmisteita.

Asiantuntijana ravitsemustutkija Heli Kuusipalo, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Lähde: www.avainapteekit.fi

Seerumi -tehotuote ihonhoitoon Seerumi on tehokas apu iho-ongelmiin. Muutama tippa päivässä riittää.

Seerumi -tehotuote ihonhoitoon

Seerumi on tehokas apu iho-ongelmiin. Muutama tippa päivässä riittää.

Seerumit ovat kevyitä ja vähärasvaisia geeliemulsioita, jotka sisältävät runsaammin vaikuttavia aineita kuin voiteet. Niiden vaikuttavat aineet ovat usein biologisia, samoja aineita, joita elimistössä on luonnostaan. Seerumit kulkeutuvat ihon pintakerroksissa voiteita syvemmälle, ja siksi niihin turvaudutaan tilanteissa, joissa voiteet eivät välttämättä yksinään riitä. Monesti luullaan, että seerumit on tarkoitettu vain ikääntyvälle iholle. Nuori ja normaali-ihoinenkin hyötyy kosteuttavista seerumeista. Useimmilla iho kärsii ajoittain pintakuivuudesta, etenkin talven jälkeen. Pintakuivuuden lisäksi hilseilevä tai ärtynyt iho sekä erilaiset ihon ikääntymisen merkit kuten rypyt, veltostuminen ja sameus ovat tavallisia syitä seerumin hankintaan.  Seerumilla nopeasti näkyviä tuloksia Seerumi valitaan ihotyypin ja ihon sen hetkisen kunnon, eikä pelkästään pakkausten ikäsuositusten mukaan. Esimerkiksi ikääntyvä, pintakuiva iho ei välttämättä kaipaa ensimmäiseksi elvyttävää, vaan kosteuttavaa seerumia. Seerumeita käytetään yleensä kuurina. Jos tuote on valittu oikein, sen vaikutuksen huomaa nopeasti. Kosteusseerumin käyttäjä tuntee tehon heti ihon pehmeytenä. Ikääntymismuutoksissa vaikutukset ilmaantuvat monesti kuurin loppuvaiheilla. Jotta ihossa saataisiin aikaan pitkäkestoisia muutoksia, seerumia pitää malttaa käyttää useita viikkoja. Itselle sopivan tuotteen valintaan kannattaa kysyä apua apteekista. Neuvoa kannattaa kysyä myös, kun uusii seerumiaan. Tehokkaan hoidon ansiosta sama seerumi ei välttämättä ole enää tarpeen. Näin käytät seerumia Levitä seerumi puhtaalle, kuivalle iholle – yleensä aamuin illoin. Annostele seerumi pakkausohjeen mukaan – tavallinen kerta-annos on kolme pisaraa. Vältä levittämästä seerumia silmänympärysalueelle – silmänympäryksille tarkoitettua tuotetta lukuun ottamatta. Laita kosteusvoide seerumin päälle - koostumuksensa ansiosta seerumit levittyvät ja imeytyvät hyvin, joten voit levittää kosteusvoiteen heti. Asiantuntijana kosmetologi Tiina Gahmberg, Koivu Apteekki, Tampere Lähde: www.avainapteekit.fi

Seerumit ovat kevyitä ja vähärasvaisia geeliemulsioita, jotka sisältävät runsaammin vaikuttavia aineita kuin voiteet. Niiden vaikuttavat aineet ovat usein biologisia, samoja aineita, joita elimistössä on luonnostaan. Seerumit kulkeutuvat ihon pintakerroksissa voiteita syvemmälle, ja siksi niihin turvaudutaan tilanteissa, joissa voiteet eivät välttämättä yksinään riitä. Monesti luullaan, että seerumit on tarkoitettu vain ikääntyvälle iholle. Nuori ja normaali-ihoinenkin hyötyy kosteuttavista seerumeista. Useimmilla iho kärsii ajoittain pintakuivuudesta, etenkin talven jälkeen. Pintakuivuuden lisäksi hilseilevä tai ärtynyt iho sekä erilaiset ihon ikääntymisen merkit kuten rypyt, veltostuminen ja sameus ovat tavallisia syitä seerumin hankintaan. 

Seerumilla nopeasti näkyviä tuloksia

Seerumi valitaan ihotyypin ja ihon sen hetkisen kunnon, eikä pelkästään pakkausten ikäsuositusten mukaan. Esimerkiksi ikääntyvä, pintakuiva iho ei välttämättä kaipaa ensimmäiseksi elvyttävää, vaan kosteuttavaa seerumia. Seerumeita käytetään yleensä kuurina. Jos tuote on valittu oikein, sen vaikutuksen huomaa nopeasti. Kosteusseerumin käyttäjä tuntee tehon heti ihon pehmeytenä. Ikääntymismuutoksissa vaikutukset ilmaantuvat monesti kuurin loppuvaiheilla. Jotta ihossa saataisiin aikaan pitkäkestoisia muutoksia, seerumia pitää malttaa käyttää useita viikkoja. Itselle sopivan tuotteen valintaan kannattaa kysyä apua apteekista. Neuvoa kannattaa kysyä myös, kun uusii seerumiaan. Tehokkaan hoidon ansiosta sama seerumi ei välttämättä ole enää tarpeen.

Näin käytät seerumia

 • Levitä seerumi puhtaalle, kuivalle iholle – yleensä aamuin illoin.
 • Annostele seerumi pakkausohjeen mukaan – tavallinen kerta-annos on kolme pisaraa.
 • Vältä levittämästä seerumia silmänympärysalueelle – silmänympäryksille tarkoitettua tuotetta lukuun ottamatta.
 • Laita kosteusvoide seerumin päälle - koostumuksensa ansiosta seerumit levittyvät ja imeytyvät hyvin, joten voit levittää kosteusvoiteen heti.

Asiantuntijana kosmetologi Tiina Gahmberg, Koivu Apteekki, Tampere

Lähde: www.avainapteekit.fi

Koivu Apteekki 03 3122 1100 Teiskon Apteekki 03 378 5585 facebook

Koivu Apteekki
Prisma Koivistonkylä / Lempääläntie 21
Puh. 03 3122 1100
ma-pe 9-20
la 9-18
su suljettu


Poikkeusaukiolot:

avoinna VAIN riskiryhmille
ma-pe klo 8-9

virusepidemian vuoksi
sunnuntaisin suljettuTeiskon Apteekki
Sale Kämmenniemi / Aunessalmenkatu 25
Puh. 03 378 5585
ma-pe 9.30-18
la 9.30-15Kysy - Me vastaamme!

Minulle saa jatkossa lähettää tarjouksia ja informaatiota sähköpostitse.
Minulle saa jatkossa lähettää tarjouksia ja informaatiota tekstiviestitse.