Koivun Apteekin -Blogi

Pidä huolta aivoistasi

Pidä huolta aivoistasi

Ajattele aivojasi – huolehdi muististasi


Ystävät ja kaverit kunniaan – Sosiaalinen kanssakäyminen aktivoi muistin toimintaa ja edistää aivojen terveyttä auttamalla hallitsemaan stressiä ja ehkäisemällä mielialan laskua ja alavireisyyttä.


Liikunta tavaksi – Säännöllinen sykettä nostava liikunta keski-iässä vähentää muistisairauden riskiä.


Kypärästä suojaa vauhtilajeissa – Kallovammat altistavat aivovauriolle ja muistisairauksille.


Ruokapöydän viisaat valinnat:

• Kalaa kaksi kertaa viikossa – Kalarasvat pienentävät sekä sydän- ja verisuonisairauksien että muistisairauksien riskiä.

• Marjoja, hedelmiä ja kasviksia joka päivä – Suojaa aivoverisuonille ja sydämelle.

• Rypsiöljyä ruoanlaittoon – Enemmän kasvisrasvoja ja niukemmin kaloreita pienentää muistisairauden riskiä.


Alkoholia harkiten – Humalahakuinen alkoholinkäyttö altistaa muistioireille ja sekoittaa unirytmiä.


Valitse savuttomuus – Tupakointi lisää etenevän muistisairauden riskiä.


Nuku tarpeeksi – Aivot rakastavat unta. Hyvä ja riittävä uni on aivojen toiminnan edellytys sekä oppimisen että muistin kannalta, kun taas jatkuva unenpuute voi aiheuttaa muistioireita.


Hallitse stressi – Positiivinen stressi on hyväksi, mutta jatkuva ylikuormittava stressi altistaa muistioireille.


Lähde:https://www.muistiliitto.fi/application/files/8914/8666/3876/Muisti_-_Kytt-_ja_huolto-ohjeet_FIN_280114.pdfTurvallinen asiointi Koivu Apteekissa

Turvallinen asiointi Koivu Apteekissa

JOS TUNNET OLOSI SAIRAAKSI - ÄLÄ ASIOI APTEEKISSA

Pyydä läheistäsi asioimaan puolestasi tai tilaa lääkkeet verkkoapteekistamme. Ohjeet reseptilääkkeiden tilaamiseen löydät täältä


Tietyt ihmisryhmät ovat esimerkiksi ikänsä tai jonkin perussairautensa vuoksi alttiimpia vakavalle koronaviruksen aiheuttamalle infektiolle. Toivomme, että autat riskiryhmään kuuluvaa läheistäsi sähköisten palveluiden käyttämisessä tai asioit hänen puolestaan apteekissa. Ajankohtaista ja luotettavaa tietoa koronavirus COVID-19 infektiosta ja vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin löydät mm. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivustoltaToisen puolesta asioiminen apteekissa


1. Anna lääkkeen hakijalle mukaan kela-kortti ja lääkkeen nimi ja vahvuus. Jos sinulla on useita lääkkeitä ja lääkelista, mielellään myös se.

TAI

2. Tee sähköinen apteekkiasiointi-valtuutus Suomi.fi -verkkopalvelussa. Valtuutetulla henkilöllä on oikeus ostaa reseptilääkkeitä, tarkistaa kela- ja reseptitietoja, uusia ja mitätöidä sähköinen lääkemääräys ja pyytää yhteenvetoa resepteistäsi apteekissa. Valtuutuksen antaminen edellyttää verkkopankkitunnuksia sekä valtuutettavan (ts. puolestasi toimivan henkilön) henkilön henkilötunnuksen. 


Sinulle, joka asioit toisen puolesta sähköisellä valtuutuksella: Tarvitset oman henkilöllisyystodistuksesi sekä sen henkilön henkilötunnuksen, jonka puolesta asioit. Pelkän nimen perusteella emme löydä tietoja Kanta-järjestelmästä.


Jos sinulla ei ole pankkitunnuksia, voit valtuuttaa toisen henkilön apteekkiasioimiseen puolestasi myös paperisella valtakirjalla. Pyydä läheistäsi hakemaan valtakirjapohja apteekista.


Jos apteekkiasiointi ei muuten ole mahdollista, ota yhteys puhelimitse apteekkiin klo 12-16 välisenä aikana sopiaksesi lääkkeiden toimitustavasta,

Verkkoapteekki palvelee joka päivä

Verkkoapteekki palvelee joka päivä

Tavallisesti apteekkiin tullaan joko ostamaan lääkärin määräämiä lääkkeitä tai kysymään neuvoa johonkin yksittäiseen vaivaan. On ehkä sattunut jokin haaveri, jonka seurauksena tarvitaan sidetarpeita, on erilaisia kipuja tai vetämätön olo. Joskus flunssa vaivaa, uni ei tule iltaisin tai iho oireilee. Terveyden ammattilainen kuuntelee ja auttaa ratkaisemaan ongelmia – ja varsin usein siinä sivussa tulee hoidettua montaa muutakin asiaa, kuin vain sitä yhtä, joka alun perin sai astumaan ovista sisään.


Jos sinulle on jo löytynyt ne oikeat apteekkituotteet, jolla hoidat hyvinvointiasi ja reseptilääkitys on kohdallaan, voimme palvella sinua nopeasti ja vaivattomasti verkossa. Muista, että myös verkkoapteekissa voit aina valita haluavasi lääkeneuvontaa, jolloin farmaseuttimme soittaa sinulle ja auttaa niin lääkkeiden kuin lääkkeettömien tuotteiden käytössä. Reseptilääkkeiden kohdalla otamme sinuun aina yhteyttä antaaksemme hintaneuvontaa ja ohjeet lääkkeen oikeasta ja turvallisesta käytöstä. 


Verkkoasiointi on helppoa, näin se onnistuu:


ITSEHOITOTUOTTEET JA ITSEHOITOLÄÄKKEET

Itsehoitolääkkeet, ravintolisät ja ihonhoitotuotteet on kätevää klikkailla ostoskoriin. Ostokorissa voit valita haluamasi toimitus- ja maksutavan.


RESEPTILÄÄKKEET

Reseptilääketilauksen teet punaista (Tilaa reseptilääkkeitä) -nappia painamalla, jonka jälkeen kirjaudut palveluun käyttäen vahvaa sähköistä tunnistautumista esim. pankkitunnuksilla. Kirjautumalla palveluun pystyt itse samalla tarkistamaan lääkemääräystesi tilannetta Kanta-palvelusta sekä annat apteekille luvan käydä varaamassa reseptisi toimitettavaksi.


Reseptilääkkeiden valinnan jälkeen voit vielä lisätä tilaukseesi itsehoitotuotteita ja farmaseutti soittaa sinulle toivomanasi ajankohtana.


Lääke- ja hintaneuvonnan jälkeen saat ostosten maksulinkin sähköpostiisi ja maksettuasi ostoksen voit joko noutaa tuotteet apteekilta jonottamatta tai toimitamme ne sinulle postitse tai kotiinkuljetuksella. Maksulinkki on voimassa 24 tuntia, minkä jälkeen maksamatta jäänyt tilaus peruuntuu. Huomaathan, että maksu kannattaa pyrkiä suorittamaan mahdollisimman pian linkin saapumisen jälkeen, jotta reaaliaikainen kelakorvaus määrittyy oikein. 


Huomioi seuraavat rajoitukset:

  • Sinulla tulee olla sähköinen resepti tilaamallesi lääkkeelle
  • Toimitus on mahdollista vain Suomeen
  • Verkkoapteekin kautta ei voi toimittaa kylmäsäilytyksen vaativia tai huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä, kuten vahvoja kipulääkkeitä
  • Yleisesti väärinkäytettäviä, keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä saa kerrallaan tilata vain pienimmän pakkauskoon
Seksuaalisuus osana terveyttä

Seksuaalisuus osana terveyttä

Seksuaalisuus on edelleen vaiettu aihe. Se on kuitenkin jokaisen ihmisen perusoikeus ja yksi perustarpeista. Jokainen ihminen kokee ja ilmentää seksuaalisuuttaan omalla henkilökohtaisella tavallaan. 


Monenlaiset asiat voivat luoda haasteita seksuaalisuudelle. Esimerkiksi stressi, väsymys tai huonot kokemukset aiheuttavat epäilemättä haasteita. Lisäksi monet yleiset lääkkeet sekä sairaudet voivat aiheuttaa ongelmia. Tällaisia ovat esimerkiksi monet masennuksen hoitoon käytetyt lääkkeet, jotka voivat vähentää seksuaalista halukkuutta sekä nautintoa. Osa Parkinsonin taudin hoitoon käytetyistä lääkkeistä taas voivat lisätä seksuaalista halua jopa kiusallisen paljon. Jotkut verenpainelääkkeet voivat vaikuttaa peniksen verenkiertoon ja aiheuttaa osalle miehistä erektio-ongelmia. Kannattaa rohkeasti puhua lääkkeiden aiheuttamista ongelmista lääkärin tai farmaseutin kanssa, usein suuria haittoja aiheuttava lääke voidaan vaihtaa toiseen. Lääkettä ei kuitenkaan koskaan tule lopettaa omin päin. Täytyy myös muistaa, että kaikki haittavaikutukset ovat yksilöllisiä, joku lääke sopii toiselle ja toiselle taas ei.


Hormonaalinen ehkäisy voi tuoda mukanaan haasteita. Joskus se voi aiheuttaa seksuaalisen halun vähenemistä sekä limakalvojen kuivumista. Limakalvojen kuivuutta voi helposti hoitaa apteekista saatavilla emätinvoiteilla. Ne kosteuttavat ja suojaavat limakalvoja. Usein niissä on mukana maitohappoa, joka auttaa ylläpitämään emättimen luonnollista pH:ta. On hyvä muistaa liukuvoiteen käytön merkitys, se tekee seksistä nautinnollisempaa ja suojaa herkkiä limakalvoja. Toisaalta hormonaalinen ehkäisy voi tuoda helpotusta elämään: kuukautiskivut voivat helpottua ja varmuus ehkäisyn toimivuudesta vähentää stressiä. Tämä voi jopa lisätä seksuaalista halua. Täytyy kuitenkin muistaa, että hormonaalinen ehkäisy ei suojaa seksitaudeilta. Apteekkimme valikoimista löytyy kattava valikoima erilaisia kondomeja. Meiltä löytyy eri koko vaihtoehtoja, lateksiton kondomi, naisten kondomi sekä suuseksisuoja.


Joskus voi olla vaikea määritellä, johtuvatko ongelmat elämäntilanteesta, sairaudesta vai lääkkeistä, joilla sairautta hoidetaan. Ongelmien ilmaantuessa äkillisesti asia kannattaa ottaa puheeksi lääkärin kanssa. Esimerkiksi erektiohäiriö voi olla miehen ensimmäinen oire valtimosairaudesta, korkeasta verenpaineesta tai diabeteksestä. Erektiohäiriöiden hoitoon on olemassa monia lääkkeellisiä vaihtoehtoja, mutta niitä voidaan hoitaa myös lääkkeettömästi penispumpun sekä -renkaan avulla. Nämä molemmat löytyvät nyt apteekkimme valikoimista.


Kun ihminen sairastuu, seksuaalisuus ei yleensä ole päällimmäisenä huolenaiheena. Kun voimavarat sairaudesta toipuessa lisääntyvät, voi seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset nousta hyvinkin merkityksellisiksi. Sairauden aikana seksuaalisuus voi olla myös suuri voimavara. Ei pidä väheksyä hellyyden ja läheisyyden merkitys. Esimerkiksi hieronta on hyvä tapa oppia etsimään itsestä tai kumppanista nautinnollisia kohtia. Samalla se rentouttaa ja vähentää stressiä. Apteekistamme löytyy tuoksullisia hierontaöljyjä, joiden avulla voidaan myös aktivoida aisteja. On tärkeää muistaa, että seksi on paljon muutakin kuin yhdyntää. Itselle ja kumppanille voi tuottaa nautintoa monin tavoin. Orgasmivaikeuksista tai yhdyntäkivuista kärsivä voi kokeilla avuksi erilaisia vibraattoreita.


Me Koivu Apteekissa haluamme olla mukana tukemassa hyvää seksuaaliterveyttä. Apteekistamme löytyy kattava valikoima seksuaaliterveystuotteita. Meillä työskentelee myös seksuaaliterveyden ammattilainen – seksuaalineuvoja. Tule rohkeasti keskustelemaan haasteistasi äläkä epäröi kysyä, jos jokin asia mietityttää!